Trampská filmová společnost BRDYWOOD TRAMPOTAIMENT

V současnosti jedinou trampskou filmovou společnost má svědomí Kuba z T.O. Brdský dobráci a protože jde opravdu o ojedinělou tvůrčí záležitost (ne, že by jiní kamarádi nenatáčeli videa z vandrů a potlachů, ale Kuba to pojal jako velkou hru na filmovou společnost a daří se mu to), požádali jsme ho proto, aby nám do redakce něco o BRDYWOODU napsal a stalo se. Článek začíná s pět let starými skromnými „pravěkými“ začátky a končí několika "velkofilmy".

Foto: Kameňák
Úprava: Hadži T.O. Věrná srdce

Brdywood Trampotainment vlastně vznikl ještě dřív, než vůbec vznikl. Hned Vám to vysvětlím.
Když jsme se v roce 2009 přestěhovali blíže k Brdům, do Příbrami, dal jsem si půlroční dovolenou. A tak, když jsem nebyl na Brdech, flákal jsem se doma.
A jednou jsem v počítači objevil Windows Movie Maker. A nápad byl na světě. Vytvořil jsem pro skvělou partičku Plzeňských trampů malé instruktážní video. Ta partička je osada nesoucí jméno Rychlé šípy a tak jsem jim chtěl ukázat, že Rychlé šípy mají spát v jehláncích. A první video bylo na světě.

Zde v původní verzi bez znělky společnosti:

A když jsem pak jel na Brdy, začal jsem pořizovat záznamy do starého telefonu a doma pak z fotek a krátkých videí skládal první filmečky.
Občas se mi povedlo udělat i nějakej ten vtípek a kamarádům se to začalo líbit.
Jedním ze zlomových počinů bylo video z potlachu Brdských dobráků a Brdských draků z roku 2009. Zde již jsem dopředu některé scény aranžoval. A v podstatě chvála kamarádů, dokonce i neznámých, kteří nevěděli, že se jedná o moji práci mne vybičovala k tomu, že jsem se rozhodl v činnosti pokračovat.

Opět původní verze bez znělky společnosti:

První video, které jsem vytvořil pod oficiální hlavičkou společnosti Brdywood Trampotainment se objevilo až v květnu 2011. Tedy po dvou letech.
Jak jste si jistě všimli, předlohou k názvu mi byla společnost Holywood Classic Entertainment.
Ptáte se však, proč jsem se rozhodl videa dělat pod hlavičkou filmové společnosti?
V roce 2005 natočil kamarád Jaroos legendární Trampský týdeník č.13. Málokdo ví, že jsem měl být původně v roli jednoho ze dvou trampů. Dostal jsem se však do nejisté životní situace a tak jsem s lítostí Jaroosovi raději roli odmítl, poněvadž jsem mu nemohl zaručit, zda v době plánovaného natáčení budu k dispozici. Dodnes toho lituji. Dodnes si také Týdeník rád pouštím. A když jsem si ho pouštěl v květnu 2011, řekl jsem si, že když může mít Jaroos Brdy Pictures, já budu mít Brdywood Trampotainment.
A tak se vlastně naplnilo přísloví, že všechno zlé, je k něčemu dobré. Tím zlým myslím pochopitelně můj rozmar odmítnout životní roli.
Původní znělka byla časem mírně upravena, woodskop byl rozšířen na formát 16:9 a název společnosti časem přešel ze zeleného pozadí na pozadí mraků nad Brdy. Mraky nad Brdy natočeny z rozhledny na Studeném vrchu.
Že je většina videí zpracovávána do podoby starého zrychleného filmu vychází v podstatě z nouze, kdy první filmy točené starým telefonem při stažení do počítače z nějakého důvody zrychlili a já jako laik jsem si s tím nevěděl rady. Kvalita byla také katastrofální a tak jsem z nouze udělal ctnost. Stejně tak opatření zvukem.
Dnes používám obyčejný digitální fotoaparát, takže kvalita stále nízká a do podob grotesky zrychluji hlavně proto, že vím, že dlouhé video je pro diváka většinou nezajímavé, takže se mi tam toho vejde víc.
S nudností videí se v podstatě potýkám stále. V pátek hospoda, v sobotu vstáváme, pak se někam jde, večer se táboří, v neděli jedeme domů. To je klasický scénář většiny videí. A málem jsem z toho zahořkl. Nápad, jak video něčím okořenit není vždycky po ruce a mám ověřeno, že momentální nápad bývá většinou tím nejlepším, než nutit do každého videa nějaký ten šprým, jen proto, aby nechyběl. Proto také občas provedu změnu a uvedu film třeba v barvě.
Naštěstí mi kamarád Charlie (mordie Klatovy) onehdy řekl, ať si s tím nelámu hlavu, že ti, kteří se tam najdou se na to podívají určitě rádi jako na hezkou vzpomínku a ti ostatní se zase kouknou příště, až tam budou zase oni. A tak jsem si s tím přestal lámat hlavu a statečně pokračuji.
Největším nepřítelem mi bývá veliké množství materiálu, ze kterého nejsem schopen vytřídit malé množství do finálního filmu. Takže se i stane, že ne vždy film vznikne. Některé filmy vzniknou horkou jehlou, protože rád zachovávám pořadí a když se mi pak podaří nějaká kulišárna, dlužná videa, přiznávám, někdy odfláknu.
Velké množství materiálu mi bylo nepřítelem i u vzniku tohoto filmu, kdy jsem nakonec vytvořil dva. Jeden z videí, druhý z fotografií. Po znělce společnosti si každý může vybrat, který chce vidět. Je nutno mít zapnuté titulky.

4.5.2014 to bylo 5 let, co jsem na svém kanálu na You Tube zveřejnil první video. K pátému výročí jsem si dal dárek a společnost Brdywood Trampotainment jsem posunul na Facebook, kde budou uváděny premiéry nových kusů vždy dříve, než na You Tube.
V roce 2013 jsem se snažil proniknout na Stream, ale záhy jsem zjistil, že pravidla Streamu se budou měnit, takže jsem vkládání ukončil. Ale díky tomu jsem stará videa dodatečně opatřil znělkou, takto upravená jsem je v uplynulých týdnech postupně vložil právě na Facebook.

Nezbývá než poděkovat všem divákům za přízeň, bez Vás by to nemělo cenu. Děkuji i mé drahé Sonie, poněvadž vznik jednoho filmu trvá mnohdy několik dnů a večerů a to se na mne nesmí moc mluvit. A paradoxně děkuji i konkurenční společnosti Brdy Pictures, bez které by možná nebyl ani Brdywood Trampotainment. A teď se pojďte podívat na zbrusu nový kus, který byl dokončen několik okamžiků před dopsáním tohoto povídání.

Kuba

A na závěr článku několik filmových bonusů oceněných na pravidelném zasedání příznivců TRAmpské Filmové Akademie:

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
12321110
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Sdh
No, už to tak vypadá. Autor je vlastně neschopný jedinec s podprůměrnými filmařskými schopnostmi a počítačovými znalostmi. Natáčí rádobyvtipná videa, o kterých sám tvrdí, že jsou nudná. Tak mu zatleskáme, jaký to je šikulka. Človíčku....kde tebe vyhrabali.....???
EXOT
Zdravím brdywood a fšechny vostatní. Holyvůd hadr. Jen tak dál...
Bručoun
Jsem zmaten. V článku jde o název, znélku, či obsah? Nebo přiznání vlastní neschopnosti? Objevení Windows Movie Makeru v počítači může být pro určité jedince opravdovým zjevením, ale tak snad v důchodovém věku.
Po shlédnutí všech "filmů" - respektive koláží, mne napadají dvě věci:
- ale ne, vlastně jsem se zařekl, že už tu nebudu nic komentovat.