Tramping a Skauting v Senátu

3. března byla v Senátu České republiky otevřena menší výstava věnovaná trampingu a skautingu. Vznikala na popud senátora Petra Bratského, který je skautem a členem T. O. Šipka, a ve spolupráci s Národním muzeem. Při přípravě byly bohatě využity předměty, které Národní muzeum získalo do fondu Trampského muzea od spolku Naše muzeum a dalších jednotlivých dárců. K vidění zde tak jsou například unikáty jako ručně kreslený zpěvník osady Nová Vatra z roku 1936, dvě historické kytary, z nichž jedna patřila Jendovi Kordovi, dopis podepsaný Bobem Hurikánem, skautský deník Vladimíra Škutiny nebo vlajka osady Šipka prostřelená brokovnicí myslivců-estébáků. Spojení skautské a trampské tematiky není samoúčelné, jedním z motivů, který se celou výstavou proplétá je i vztah obou hnutí a působení bývalých skautů mezi trampy v době, kdy byl skauting zakázán. Nezapomíná se ale ani na tvorbu a život současných trampů.

Výstava potrvá do 1. 5. 2016, otevřeno je denně a vstup je volný. Do výstavní síně se nejlépe dostanete, když půjdete z Valdštejnského náměstí na nádvoří Senátu průjezdem, který je nejblíže k Valdštejnské ulici. Proti sobě nalevo pak uvidíte další průjezd. Vstup na výstavu je v budově při jeho levé straně.

Informace o výstavě na stránkách Senátu jsou ZDE.

Ve výstavní síni při vernisáži.

Vitrína věnovaná prvorepublikovému trampingu během instalace výstavy.

Jedna z vitrín věnovaných skautingu během instalace výstavy.

Vitríny při instalaci.

Pavel Bratský zahájil vernisáž stylově.

Za skauty: Roman Havránek - Mánek a Miroslav Beránek - Vlk Akéla

T. O. Šipka začínala v rámci skautingu, v roce 1970 se ale změnila na trampskou osadu.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
5203214
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
jordán
Ahoj,nemyslím si ,že na základě těchto veřejnoprávních reklamních akcí by se začali na vandr hrnout hordy nových nadšených trampů.Naopak, obraz který tyto akce o trampinku vytvářejí,musí utvrdit "normální společnost"o tom,že se jedná o pomatené hnutí lidí v důchodovém věku,kteří žijí v bludu dávno zašlých dob.Protože o tom,že trampink se odehrává hlavně v lese a ne na pódiích,slezinách,výstavách,veletrzích a jiných společenských taškařicích,o tom naštěstí tyto aktivity mlčí.Tak že je to vlastně dobře.No to ať si ale každý posoudí sám.
Boko
Demokratický epigram - KHB 1843 ;-)
Nechoď, Vašku, s pány na led,
mnohý příklad máme,
že pán sklouzne a sedlák si
za něj nohu zláme.
Kenny
Souhlas s Ernee :-)
Ernee C.T.O. Nežádoucích
Co to je Senát? Není to náhodou jedna z institucí kde se dá odklepnout vznik dalších území kam nesmí trampové?
Aki
Hm,zajímavé.
Jak je vidět,trampové jsou úplně všude,včetně senátu.Já to vidím spíš pozitivně-třeba politici zjistí,že trampové nejsou špinaví pobudové. Tramping a skauting mají přes různé rozpory řadu styčných bodů. Vstup na výstavu zdarma,to taky není běžné.
Sťor - U.T.S Aljaška
Naprostý souhlas s Bartem.Najednou se množí různá tzv. Trampská muzea jak houby po dešti a pod vedením bývalých lampasáků a pionýrských vedoucích se snaží strhnout pozornostna sebe.Nepovedené televizní serily tomu také nepřidají. A lézt s tím ještě navíc za těmi komanči do senátu, to už je opravdu moc.(bývalí komanči jsou přeci ve všech stranách) . A co se týká skautů - ti nikdy trampy nebyli a nebudou ani na stará kolena.
Bart /T.O. Satan - Brno/
To je samá výstava, vernisáž, dokument atd. Podle mě bylo lepší když tramping takovou publicitu neměl, neboť trampem se člověk nestane, tím se musí narodit a tohle vše púsobí jako pozvánka:"Pojďte k nám je to fajn", ale to může zpúsobit nemálo problémů.Ze zkušenosti vím, že i člověk oblečený jako tramp se dokáže v lese chovat hůř než "dobytek". BART