SPALA, BYCH SPALA (Lenka Slabá a NEZMAŘI)

Čím jiným si v adventním čase, kdy spolu s dětmi očekáváme narození malého Ježíše, připomenout, že přichází Štědrý večer a Boží hod vánoční, než právě koledou…
Jednotlivé muzikanty představovat nemusím, myslím, že je znáte z koncertů skupiny Nezmaři, ale také i z vystoupení s Miki Ryvolou. Klasickou sestavu Pavel Jim Drengubák, Pavel Zajda ZajícTonda Hlaváč v této nahrávce doplnil jako host Pavel Anděl Pokorný.
A toho bych připomněl moc rád. Patřil totiž do první - dnes již legendární sestavy -budějovické kapely Minnesengři. Pavel Pokorný – Anděl (*12. 10. 1948 - †29. 9. 2011) začínal spolu s Pavlem Lohonkou - Žalmanem v trampské osadě Hvězda jihu v Českých Budějovicích. Anděl byl všeuměl – skladatel, kytarista, flétnista, hráč na foukací harmoniku, zpěvák, ale především klíčový aranžér písní skupiny Minnesengři.
Koleda mluví sama za sebe, musím ale přidat pár slov o té, která ji zpívá. Jihlavská rodačka Lenka (* 9. 1. 1964) dnes nosí k ohňům trampů - emigrantů příjmení Vostry, ale moje generace ji pamatuje jako Lenku Slabou. Lenka žije víc než deset let v kanadském Edmontonu a tak ji osobně zná asi jen málokdo ze současné internetové a facebookové trampská generace….
V osmdesátých letech patřila Lenka v Čechách mezi nejtalentovanější zpěvačky bez rozdílu žánrů a jako jihlavská rodačka získala ocenění i v tehdejší celostátní soutěži mladých talentů, která probíhala právě v Jihlavě.
V oblasti folku začínala jako zpěvačka skupin Kliďánko a Střepy Jihlava, poté pokračovala již v Českých Budějovicích s Nezmary a se Žalmanovým Spolem. Pak nastoupila do I. ligy českého folku - do pražského Spirituál kvintetu. S kapelou nastudovala repertoár a ….
…přišla do jiného stavu.
Poté jí všeuměl Zdeněk Vřešťál v roli producenta vydal sqělé sólové album VENKOVANKA. A na tomto albu se jako aranžér, ale i muzikant podílel Čechokanaďan Áda Vostrý. A za něj se Lenka Slabá provdala ve „folkové“ Telči před více než jednadvaceti lety - 19. září 1994.
Lenka také vyhrála konkurz na titulní postavu české verze celosvětového muzikálového hitu EVITA. Konečně došlo k zúročení jejího nesporného talentu a dlouhých let na české folkové scéně...
A pak střih a odjezd do Kanady - do nového domova v Edmontonu…
* * *
Připomeňme si poezii Vánoc čistým hlasem Lenky z vánočního koncertu na náměstí ve folkové Telči před více než dvěma desítkami let…

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
413102216
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pinďa
Lenka byla do 1 ligy českého folku Spirituál kvintetu, prodána Nezmary za několik lahví šampáňa, přímo na prknech plzeňského Lochotína, při jednom z ročníků Porty :-) Bylo to opravdu dojemné loučení ;-)
Radek Lenčík Lenemajer
Děkuji, za nádherný článek o Lence. Připomínku zpěvačky, která ;-) zmizela. Trochu jsem nostalgicky zavzpomínal na folková léta a ježdění po koncertech a dalších folkáčích.
Trochu jsem projel archiv a našel. Hrad a zámek Klenová u Janovic nad Úhlavou
koncert - Žalman a spol s Lenkou Slabou-Vostrou rok cca 1994. https://www.facebook.com/lefotoprotivin/photos/a.991490767546825.1073741847.551279884901251/1172623762766857/?type=3&theater
Trocha "Googlení a najde se i něco akruálního" https://www.youtube.com/watch?v=CqgnVlnWJeo