Pražský křest Trampské archeologie je za námi

V sobotu 9. prosince proběhl v Kulturním domě barikádníků v pražských Strašnicích křest alba Trampská archeologie.

Karel Vágner, Kuba Jiroušek, Marko Čermák křtí album Trampská archeologie

To mají na svědomí kluci z Nových strun, kteří chtěli vydáním zapomenutých písniček vzdát hold bardům trampské písně. Zároveň je znepokojovalo pomyšlení, že by měly osvědčené kusy od táborových ohňů zmizet v propadlišti dějin. Značnou část písniček starších autorů tento osud bohužel potkal. Pod hudební režií Zdeňka Klementa vzniklo album čítající dvanáct písní, počínaje výtvory prvorepublikových nestorů Mottla či Traxlera, chronologicky završené skladbami matadorů tzv. „moderní“ trampské písně Kida a George Fallady. Ilustrace titulní i zadní strany fyzických nosičů má na svědomí Marko Čermák, který se k úkolu vytvořit přebal alba zavázal pod podmínkou, že kluci nahrají osadní hymnu brdské osady Westend „Údolí hadrů“ z roku 1925. Nabídka, která se neodmítá.
Pražský křest alba byl spojen s oslavou 10. výročí založení skupiny Nové struny, a tak bylo o četné gratulace v první polovině večera postaráno. Přijela skupina Pacifik, se kterou Struny hostovaly prakticky od počátku svého muzicírování díky vřelé podpoře ze strany Tonyho Linharta. Dále dorazil kamarád Vojta Nedvěd se svými novými písničkami, avšak zařadil i klasické kusy z repertoáru otce a strýce. Ke gratulaci se připojil i výrobce hudebních nástrojů a syn trampského barda Krisťáka Rosťa Čapek mající na svědomí to, že se autor textu ještě jako kluk z chudých poměrů dostal ke svému prvnímu čtyř strunnému banju. Tím mu Rosťa změnil život. Kdo někdy hrál na banjo, tak ví, o čem je řeč.

Pacifik

Vojta Nedvěd

Druhá polovina večera patřila zhruba hodinu a půl trvajícímu koncertu Nových strun ve složení Martin Baláž – kontrabas, Petr Bárta – trubka, David Richter – kytara, Jirka Chvojka – klavír, Honza Mácha – valcha, Vašek Matěcha – bicí a Kuba Jiroušek – banjo. Ze začátku zazněly autorské písničky z prvního alba. Doplněny byly některými převzatými evergreeny trampské a swingové muziky, jež kluky doprovázejí od počátku jejich hraní. Při tomto vzpomínání se s kapelou na pódiu objevili i její bývalí členové, a to klavírista Honza Beneš a tubista Vašek Hadrava.
Po připomenutí zásadních milníků historie kapely došlo na křest samotný. Ujali se jej Karel Vágner, jenž desku symbolicky pokropil a zavzpomínal na dlouhé putování skladby „Padají hvězdy z nebe“, a dále autor přebalu Marko Čermák a Franta Hacker. Kapelník KTO a emeritní šerif Ztracenky neopomněl klukům svým suchým humorem připomenout, že slaví velice nízké výročí a že je čeká ještě hodně práce. Deska přijala křest ze tří světových stran. Následně jí mrštil bubeník Václav Matěcha do publika, a i přes svůj poměrně nemotorný pád si našla svého spokojeného majitele. Ceremoniál křtu završilo společné vystoupení Nových strun s kmotry alba. Zazněly skladby Blizzard, Abilene, či stará trampská písnička „Zápasnická“. Franta Hacker poté s kluky zazpíval skladbu svého kamaráda George Fallady „Špatnej flek“.

Nové struny společně s Frantou Hackerem

Zbylý čas využily Nové struny k prezentaci několika písní z Trampské archeologie, a tak se stalo, že na Barče zazněla i Mottlova slavná „Záře červánků“. Mezitím banjem vždy vybavený Marko Čermák připravil pro kluky překvapení. Ve chvíli, kdy bylo ohlášeno „Údolí hadrů“, vyběhl na pódium a bravurně s kluky zahrál, zároveň svůj pobyt na pódiu okořenil autentickým představením tanečních kreací doprovázejících osadní píseň při hraní přímo na Westendu.

Marko Čermák

Koncert byl završen titulní skladbou prvního alba Nových strun To ti říkám já. Po vřelém potlesku, ten muzikanty vždy potěší, následovala autogramiáda fyzických nosičů. Vydavatel se totiž rozhodl vydat vedle klasických CD i LP, a tak si písničky mohou vychutnat i milovníci gramofonových desek. Kamarádi, kteří si na koncert přinesli nástroje, se mezitím začali srocovat v přilehlé hospůdce, kde probíhalo pokračování oslavy. Zde se poté hrálo a zpívalo zhruba do jedné hodiny ranní. Ano, přesně takto si to kluci představovali.
Čas je asi jediná spravedlnost na tomto světě, každému měří totiž stejně. Přípravy na tento večer trvaly dlouhé měsíce, v případě práce na albu jde o dva roky, přesto je pražský křest již minulostí a nám je milou povinností poděkovat všem přítomným kamarádům, gratulantům a posluchačům, kteří nás na naší hudební cestě doprovázejí.

Další křest čeká Nové struny v pátek 2. února v Brně na Musilce. Na tomto večeru vystoupí také legendární trampská skupina Karabina, která má na svědomí též nahrání celé řady starých písniček a je pro kluky ze Strun vzorem muzikantské poctivosti. Album v Brně pokřtí kytarový virtuos Štěpán Rak, mezi trampy známý jako Brabouk.
Tak na viděnou v Brně!

Za kapelu Nové struny
Kuba Jiroušek

------------------------------------------

?si=20v_jlZhuHV_o0Hk

------------------------------------------

Rosťa Čapek

Karel Vágner zavzpomínal na dlouhé putování skladby Padají hvězdy z nebe

Bubeník Nových strun Vašek Matěcha

Pianista Jirka Chvojka
Fotografie a video v článku: Radomír Ševců

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
8422108
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.