Potlach k 30. výročí BRDSKÉ HŘEBENOVÉ DIVIZE

Byla to na Brdech velká sláva, neboť o víkendu 24. až 26. dubna oslavila potlachem 30 let od svého vzniku BRDSKÁ HŘEBENOVÁ DIVIZE - tedy Chossé, Zuzana, Hobo, Rajče, Calif, Cvalda a Jerry.
Vše začalo páteční merendou ve vyhlášeném hostinci U Menclů v Hatích. Z těchto merend ve zdejším sále vyzdobeném obrazy Marko Čermáka, se pomalu stává tradice, kterou spousta brdských trampů a traperů vítá, což dokázala i jejich hromadná účast. Do pozdních nočních, či brzkých ranních hodin jich zde juchalo a písně pělo kolem devadesáti.
Hezký to byl pak pohled v sobotu ráno na „nekonečné“ množství ve spacácích ležících zakuklených postav, porůznu rozházených hned na kraji lesa, nebo podél Vrahova potoka, v různém stádiu probuzenosti, nebo už sedících kolem několika ohňů a vařících si své ranní životabudiče, aby se pak po skupinkách i jednotlivě vydali dál a vzhůru do brdských hvozdů směrem k potlachovišti.
Pořádající BHD si zde dala záležet a společně se svými kamarády připravila opravdu velkou hromadu dřeva. Dále obnovila zarostlý potlachový kruh, připravila několik her a zajistila dostatečné množství pěnivého moku z Kácovského pivovaru.
Střelba z praku do zavěšené plechovky ukázala, že doby, kdy si trampové na Brdech přilepšovali jídelníček upytlačeným bažantem, jsou dávno pryč a bažanti by mohli SKORO zůstat v klidu. Skoro proto, že se nakonec našlo několik ostrostřelců a dokonce i jedna ostrostřelkyně, kteří obhájili střeleckou čest.
Následná soutěž v co nejrychlejším pojídání buřtů zavěšených na provázku, se zdála být na první pohled jednoduchá. Nicméně hned první pokus o zakousnutí dotyčného voňavého sousta, proměnil dosud klidně visící uzeninu v divokou rodeovou vepřokrávu a trampa v kroutící se postavu s otevřenou lapající pusou. Hezký to byl pohled na některé „kousavé“ taneční kreace…
Pro úplnost ještě výsledky.

Střelba prakem:
1. místo: Krocan
2. místo: Zálesák
3. místo: Lesba

Střelba prakem - dámy:
1. místo: Lenka

Požírání buřta:
1. místo: Čamta
2. místo: Lesba
3. místo: Jindříšek

Po ukončení soutěží (třetí soutěž byla přeložena na neděli) byl naražen první sud s chmelovou manou a zádumčivé tváře zálesáků opět získaly svůj mladistvý radostný výraz a cinkání pítek, čutor a ešusů se neslo do širé dáli.
S večerem přišel i čas slavnostního ohně, kolem kterého se nás sešlo 130. Oheň zapalovali - Klondajk z T.O. Louisiana Tigers, Andrea z T.O. Brdský krávové, Oxford z C.T.H.B.C a Jeskyš z T.O. Dakota. Hned po jeho zapálení bylo vidět, že při stavbě hranice osada neponechala nic náhodě a že to nakonec byl docela dobrý nápad posunout ohniště o další metr a půl od nejbližšího smrku. „Oficiální část“ potlachu trvala jen krátce. Po uvítacím proslovu a vzpomínce na kamarády, kteří už mezi námi nejsou, byly předány placky vítězům soutěží a dále nejstaršímu účastníkovi - Melounovi z T.O. Dakota a nejmladší účastnici, která na potlach přišla ještě v Baterčině bříšku a na svoji placku se bude moci podívat až za čtyři měsíce.
Potom zavládla volná zábava se spoustou muziky a zábavy, trvající stejně jako předešlý den až do ranního kuropění.
Neděle byla jako vždy ve znamení loučení, domlouvání dalších vandrů a nechybělo ani pár veselých tanečků za doprovodu Kristýniny tahací harmoniky (viz foto vpravo). Navíc ráno bylo i deštivé, ale nakonec Fabián ukázal svoji vlídnou tvář a na šedivé obloze se objevily první „modré mraky“ postupně se měnící v modrou oblohu.
A zde přišla chvíle pro poslední soutěž, kterou bylo buzení tradičně nevzbuditelného osadníka BHD Hoba v jeho jehlánku. Placku nakonec vyhrál Šotek, který s nesmírnou trpělivostí nejen uvedl Hoba do stavu vnímajícího, ale dokonce mu i vysvětlil, že kanady patří na nohy a ne na ruce (viz, předposlední foto)…
Když na závěr napíšu, že to byl dobrý potlach a BHD za něj patří velký dík, asi tím nikoho nepřekvapím, co?

Brdských osad se sešlo požehnané množství...
Foto: Tony

Klondajkova střelba z praku...

Šlápiho "buřtolov"...

Konečně...:)

Zuzana a Chossé předávají cenu ostrostřelkyni Lence...

Radost nefalšovaná...

Předávání cen Lesbovi

Loučení...

Nedělní soutěž v buzení Hoba. Fotografie zachycuje okamžik Šotkova přesvědčování (schován za stromem), že kanady patří na nohy a ne na ruce...

Krásná camrátka pro BHD vyrobil Charlie

Další výběr fotografií z tohoto potlachu najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1321182122
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Dědek z Kladna
Moc mně mrzí že jsem se nemohl zůčastnit pozvání jsem sice dostal měsíc předem, no vzpomínám na spoluharcovníky rááád.
Dám,si pivo na BHD na vzpomínku
ben
;-D
Bidlo
zdravim ajsem rad ze nase mile Brdy trampsky ziji i v dalsich generacich
Vyborne ,pozdrav ze zeme lahodnych syrcu
Bidlo