Písnička na víkend – ZTRACENÁ HAWAII (T.E.Band) + pozvánka na Babické písničky

Ověřené hudební kořeny téhle písně sahají minimálně do roku 1954, kdy ji nazpíval tehdy velmi populární soubor Kučerovci. Ten se specializuje již od svého založení (před 71 lety) zejména na přednes exotických písní z oblasti Latinské Ameriky, Tichomoří a také Havaje. K havajské melodii, snad lidovému tanci z Tichomoří, přidali svérázný text v „havaiištině“a píseň se jmenovala Wiki-Wiki. Prý byla i jednou z hymen žižkovské mládeže, jejíž český text od neznámého autora začínal …. Jen jednou jsem si líz, dostal jsem syfilis, a od té doby nerad zmrzlinu….
Nicméně nás více zajímá ten novější český text. V druhé polovině 90-tých let ho napsali brněnští muzikanti Slimák a Bocman. Slimák si napřed melodii broukal při nočních směnách při klapotu papírenských strojů a pak napsal první sloku. Předal ji Bocmanovi a ten do týdne připsal druhou. Původně v žertu uvažovali, že by jejich text byl také v podobě jazykolamu, jako to zpívali Kučerovci, nakonec z toho sešlo, protože by to v pozdním večeru nezazpívali ani autoři samotní. Vznikl tedy text v češtině, a to moc krásný.

Poté Slimák začal hrát a zpívat Ztracenou Hawaii s Tramp Everegreen Bandem a v roce 2000 píseň vyšla na nosiči Poslední noc. A dnes patří k hojně hraným a oblíbeným songům minimálně brněnských a okolobrněnských slezin.
Poslechněte si tedy písničku v podání T.E.Bandu ze záznamu ze Žebětínského trampobraní z ledna 2016.

T.E.Band na Hudbě z Trampiria v Brně, v říjnu 2016

Původní verze Wiki-Wiki z roku 1954, zpívá Poldi Klár, na havajskou kytaru hraje Václav Kučera a hrají Kučerovci

----------

Slimák

Bocman

Slimák s Bocmanem při zpěvu pochodových písní. Zde si povšimněte letitým tréninkem vypěstovaných podbradků, jenž řvaním těchto písní se jim utvořily.
Slimákův archiv, rok 1996

Zároveň tenhle song berte jako pozvánku na již 48.ročník Babických písniček. V sále obecní hospody v Babicích u Rosic se tato velmi oblíbená hudební akce uskuteční v sobotu, 1.dubna 2017. Spolu se zmiňovaným T.E.Bandu nás čekají samé hudební lahůdky, posuďte sami a přijeďte!

P.S. Za spolupráci moc díky Slimákovi a za fotku Bocmana Kapsovi.

Všech 106 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
686192
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.