Písnička na víkend: TUNEL JMÉNEM ČAS (Miki Ryvola)

Jednou z nejznámějších písní Mikiho Ryvoly je bezesporu Tunel jménem Čas. Miki ji složil v roce 1977 pro tehdy již usínající kapelu Hoboes s přáním, že: " kapela se probudí a začne zase hrát". To se bohužel nesplnilo, zůstala nám však krásná písnička.

Skvělé - dnes již vlastně dokumentární záběry ve videoklipu - plné trampů lezoucí do vagónu parního vlaku na Branickém nádraží nejen dveřmi, ale i okny, byly přebrány z filmu Bíbr Grizzly a výsledkem je hodně povedený trampský klip.

Tak nastupujme, vlak se pomalu rozjíždí...

Miki Ryvola u tunelu jménem Čas?
Fotka je z kroniky T.O. ZLATÉHO KLÍČE.

Předchozí Písničky na víkend:

ZÁŘÍ (Miki Ryvola)

PSÍ ŽIVOT (Paběrky)

KARABINA (T.E. Band)

BLÁZNŮM PÁR (Falešná karta)

HEJNO VRAN (Wabi Ryvola, zpívá Miki Ryvola)

OSADO, NASHLEDANOU (Jiří Vašíček)

BAREVNÝ STÍNY (Hoboes)

HOBO (Hoboes)

ZÁTOKA (Greenhorns)

PRVNÍ ZIMNÍ SNÍH (Marien - Magison)

ZŮSTAŇ (Béďa Šedifka)

MERLIN SONG (Volné sdružení pana Brabence)

JENOFÉFA (Kapitán Kid)

PROKLETÁ VŮNĚ HOR (Wabi Ryvola)

OSLAVKA (F.T. Prim)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
211416148
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Mamut Praha
Ahoj Boko.
Ač se neznáme,přeci jen máme něco společného,svůj pohled na svět a to je jen dobře,že... Bratrstvo rudé pracky más oba asi dost poznamenalo a tak tyhle plky o ničem,snad nás nerozhází - je jen dobře,že vůbec jsou.Co se týče toho filmu,tak asi máme stejný názor,akorát jak jsem už jednou uvedl,je sice k trpkému úsměvu,ale pár momentů je tam pěkných i když,jak vidím,jak pro koho - pouze jsem vyjádřil svůj názor a o další plkání na toto téma nijak nestojím - tak ahoj a zalamuji palec Mamut Praha :-)
Boko
Tady se to teda rozjelo ;-)

Pokud si prectes (Mamute) co pisu, tak Ti musi byt jasne, ze to co mas ve se sve odpovedi Ty ku mne, je jaksi mimo tema.
Polemika o stari je vedena s Tonym, kterym mne zna, stejne jako znam ja i Tonyho a nesoutezime spolu o zadnou zlatou trenclu v trampskosti a slovni filipice. Muj nazor byl snad asi jasne vyjadren i s duvody v prispevku.

Autor videa se rozhodne tematu pisne nedrzel a to ani za mak, coz je jaksi prave to, proc se povetsinou videoklip dela. Jak je ale jasne, to zde neni ani tak hlavni otazkou. Spis je to o tom, ze pokud chce TM zde uverejnit nostalgicky pohled priblizujici Branicke nadrazi s trampama, bylo by korektnejsi zde dat odkaz na samotny pribeh Bibr Grizzlyho (pridany na YT Kubou) s komentarem, ktery k tomu patri. Napsat k tomu clanek, ze se jedna o subjektivni rezimni pohled na tramping v nastupu normalizace, s adekvatni paralelou na alternativni scenu s Mimikrama. Pripadne uvest neco k danemu tematu ze vzpominek pametniku doby a etc. Ja treba ctu Puchejr az iks cisel pozdeji (az si je nahodne nakoupim od Tonyho), takze jeho pohled na vec neznam a jak je videt, mame ho v principu stejny ;-)

Pokud se muzu vyjadrit vseobecne ke klipum na trampskou pisen, libi se mi, pokud je udelana zanrove - tj. pocitove. To jsou napr. verze Krbiho a nebo to co udelal Slim, kdy se sestrihany film k pisni drzi tematu.

Verim, ze se najde nekdo se zajmem o zanr video-tramping a udela neco na podobny model, jako je Trampsky tydenik c. 13. Cim je mysleno neco, rekneme, "autorskeho".

Ps. Pokud si pustime samotny pribeh BG, zjistime, ze vlastne stejne autor klipu k pisni neprovedl zadny strih, krome prvniho a posledniho, nebot je to od zacatku do konce kus stopaze filmu ;-D
Mamut Praha
Ahoj Aki.
omlouvám se za tu hrubku - za prvé jsem byl tak trochu pobouřen plkama proti tomu klipu a za druhé,už jsem nějaký to desetiletí ze školních lavic a pořád s tím počátačem nějak zápasím... Naštvalo mě jen to,že někdo si dá tu práci s něčím a hned tu je nějaký ten rejpal a plivne jedovatou slinu.Osobně jsem ten film vyděl a nic moc,jenže jsou tam pár momentů,které jsou zajímavé a právě z některých z nich tvoří ten klip a o tom to je,najít vždy zrnko krásy v kupě hnoje a kochet se s ním... Ahoj a zalamuji palec Mamut Praha:-)
Aki
Škoda,že Boko nepochopil o co tu jde,jeho práce si jinak vážím. S filmem Bíbr Grizzly jsem se poprvé setkala na stránkách Puchejře a Trampského magazínu. Kdybych viděla klip,tak by mě to ani nenapadlo. Nevím,jestli jde o kompars,ale pokud ano,tak převážně trampský,na mě to působí velmi přirozeně a podle mě se to k té písničce hodí.Myslím že dnes s odstupem let tento film působí spíše jako karikatura a trampové,pokud by ho viděli by z toho měli spíš srandu.
Jistě by bylo lepší,kdyby se ke klipu mohly použít některé jiné historické záběry vlaků až po střechu nacpaných trampy,ale jsou vůbec takové v patřičné kvalitě?
K Mamutovi nemám námitky,jen doufám,že to ,,umýš" byl překlep.
Mamut Praha
Ahoj Boko .
Tak jsem si přečetl ty tvý bláboly co tady meleš a nestačím koukat.Proč napadáš kamaráda Tonyho,pokud umýš číst a staroba ti nezastřela mozek,tak pochopíš že se tu jedná o perfektně sestříhány klip k písničce a jak už jsem jednou psal,mě osobně se moc líbíl.A pokud jde o to ostatní,jako bylo Bránický nádraží v roce 1973,tak to jsem byl jeden z traperů co se svým dědou - Šedým vlkem - odtud vyjížděl na tramp... a pokud budeš mít zas nějaký ty plky o stáří a co kdo pamatuje,věř že o tomhle se opravdovej tramp a kamarád před nikým nevytahuje,pouze vzpomíná... Ahoj Mamut Praha ;-D
Tony
To nejsem, to máš pravdu - ale viděl jsem fotky, kdy z Braníka jezdili trampové i na střechách vagónů:)
Boko
Pokud vidim neco tak explicitne spatneho, nelze to prijmout pro krasnou formu :)
Tony ty kecko, tak starej nejses, aby sis pamatoval, jak to vypadalo v Braniku ve triasedumdesatym, na to Ti nehoupnu ;-)
Tony
Ahoj Boko.
Ten blábol - jak říkáš - jsem psal já a nějak tam nevidím ani nejmenší zmínku, kterou bych děj u filmu Bíbr Grizzly nějak hájil (před časem jsem do Puchejře napsal něco podobného jako teď píšeš ty - protože jde zcela evidentně o film, který trampy poškozuje a Lábus, který v něm hraje toho zlého trampa podává podobný výkon jako v Mimikrách). Myslím však, že záběry z filmu, tak jak jsou sestříhány v klipu k písničce, jsou ale povedené a mě osobně se líbí moc. O dokument jde - sice hraný - ale jde. Mám Branické nádraží kousek od baráku a vím proto, o čem píšu.
Boko
No to je teda blabol, kdo to psal? Ten film je uplne o necem jinym nez je pisen (diametralne) a spis z trampu dela zlo spolecnosti.
Vidim zde i stejnou paralelu se slavnym Majorem Zemanem a dilem Mimikry. Dokumentarni zabery rozhodne neobsahuje a pokud snad ano, tak ti lidi se po shlednuti filmu museli pekne stydet, ze tomuhle dilku asistovali.
Mamut Praha
Teda to bylo perfektní spojení bezva písničky a ukázkou z filmu,vzniknul supr videoklip - děkuji za krásný zážitek - Ahoj a jen tak dál Mamut Praha:-):-):-):-)