Písnička na víkend: ŠTOLA č.14 (Hagen) – F.T.Prim

Pověst o Hagenovi je jednou z nejznámějších a nejvíc tradovaných pověstí, co se mezi trampy vyprávějí. Existuje mnoho jejích podob, lišících se jak původem legendy, tak osobou Hagena a jeho činy. V podstatě by se dal původ legendy zúžit na dva základní zdroje, od nichž se odvíjí další verze.

Hagenův gong... Foto: PřebralPodle jedné je Hagen příslušníkem německého wehrmachtu v období 2. světové války. Při útěku do amerického zajetí uvázl ve vápencovýchdolech. V lomech se schovával před Rudou armádoua partyzány,aby se uživil, kradl horníkům jídlo. S dvěma svými společníky byl partyzána zahnán do štoly, jeden z jeho druhů padl jejich palbou, s dalším se bránili ve štole. Hagen k obraně použil ruční granát, který ale způsobil zával. Ten zabil jeho společníky a uvěznil ho ve štole. Hagen spáchal sebevraždu posledním zbývajícím nábojem. Kulka škrtla o gong, kterým si horníci dávají znamení. Zvuk gongu údajně slyšeli partyzáni a tak vznikla pověst, že teď přebývá jeho duch a kdo zazvoní na gong, toho Hagen do roka a do dne zabije.
Další verze hovoří o tom, že Hagen byl členem jednotky přímo dislokované na Karlštejně, případně, že byl krutým vězeňským dozorcem v tamních dolech. Existuje dokonce verze, že se jednalo naopak o sestřeleného irského pilota bombardéru, který se naopak před Němci skrýval.
Druhou z hlavních verzí legendy je ta, podle níž v lomu Malá Amerika pracoval Němec jménem Hans Hagen. Jednoho dne byl při důlním neštěstí ve štole se dvěma kolegy zavalen. Jemu jedinému se podařilo velmi úzkým otvorem protáhnout se ven a běžet pro pomoc. Když se ale vrátil pro své druhy, našel je už mrtvé. Z pocitu viny, že nedorazil včas, zešílel. Žil a potuloval se po štolách a lomech Amerik, kradl jídlo v trampských campech a v chatách, přebýval v jeskyni Modlitebna kousek od Malé Ameriky. Protože si jako dělník v lomech pamatoval zvuk výstražného zvonění na zavěšenou kolejnici (později trampy nazvanou Hagenův gong), pocítil nutkání běžet zachraňovat, aby opět nepřišel pozdě. Tak se stalo, že odtáhl do jeskyní několik svých obětí, o kterých pak už nikdo neslyšel.
Každopádně, s touto legendou je spojeno několik záhadných zmizení lidí, ke kterým v průběhu let od konce války do dnešních dnů došlo a které dál podněcují fantazii vypravěčů.
Je pochopitelné, že tato legenda nemohla ujít pozornosti jak autorům trampských povídek a básní, tak trampských písní.

Pro zvětšení klikni na komiks...

Autorem komiksu je Medvěd.
Komiks byl nakreslen u příležitosti večera nazvaného POVĚSTI AMERIKY,který v roce 2008 pořádala redakce Puchejře v P-klubu Trojická.

Dnešní píseň Štola č.14 (Hagen) složil Aleš "Agi" Bojanovský a hraje ji brněnská skupina F.T.Prim. Píseň byla vydána na CD Rosa Coeli v Monitor Records, 1994.

Agi (vpravo) na potlachu Sa-Jó.

Skupina F.T.PRIM byla založena na konci roku 1988 ze dvou brněnských kapel: FLAŽOLETTULÁCI. Proto písmenka F a T v názvu kapely. Zakládajícími členy byli:Aleš Bojanovský - kytara, zpěv ( Tuláci a občas i akordeon v brněnské folkové skupině Mezitim ), Jiří Stejkora - kontrabas , Dita Urbanová - perkuse, zpěv a Petr Fabšič - sólová kytara, zpěv ( všichni ze skupiny Flažolet). Současnými členy kapely jsou Aleš Agi Bojanovský -kytara, klávesy, zpěv, Jan Žaky Žáček - kytara, zpěv, Lenka Prťa Sýkorová - perkuse, zpěv, Jiří Štyrla Jetelina - basová kytara a Pavel Bongo Plch bicí, perkuse, cajon, conga, flétna, klávesy, zpěv. Jako hosté s kapelou vystupují Ondřej Bojanovský - bicí, perkuse, cajon, elektrická kytara a Ondřej Strouhal (host) - klávesové nástroje

Fotka je z Náměšťské placky v roce 1992. Ten rok jsme získali 1. místo od poroty, od diváků a další placky za nejlepší hudbu a zpěv.
Na fotce zleva: Jan Žáček, Jiří Jetelina, Aleš Bojanovský, Lenka Sýkorová, Pavel Plch

A protože se trampská píseň stává opravdu trampskou až v okamžiku, kdy ji začnou hrát a zpívat trampové na vandrech a potlaších, přidávám důkaz, že téhle písni se to povedlo. Trampská osada Tuláci podzemí ji stylově zpívá přímo ve štole.

Text s akordy najdete na stránkách kapely F.T. Prim.

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
1816181313
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Thomas
Na tenhle comics jsem narazil v jednom starším Puchejři (díky, Tony). Jen bych autorovi Medvědovi vytknul malou nepřesnost v posledním obrázku, a to, že wehrmacht dýky nenosil. Ta, co je tam vyobrazena patří správně SS a ti razili na čepele svoje heslo Meine ehre heisst treue, nikoliv Gott mit uns.:-)