Písnička na víkend: STÍNY IROKÉZŮ (Paběrky)

Ilustrace: Robert GriffingMezi první bělochy, kteří žili v lesích amerického kontinentu, patřili Francouzští trapeři a obchodníci s kožešinami, nazývaní Lesní běžci (Coureurs des bois). Od 17. století se usazovali zejména v lesích Quebeku.
V roce 1709 tábořil slavný traper Cadieux se ženou a dětmi u Peřejí velkého kalumetu na řece Ottawa a lovil v okolí tábora. Jednoho večera zjistil, že tábor je obklíčený Irokézi. Rychle naložil rodinu do kanoe a poslal loď po proudu, zatímco odváděl pozornost indiánů. Rodina se šťastně dostala do bezpečí francouzské základny a vyslala za traperem záchrannou skupinu. Cadieux, zraněný a vyhladovělý, zachránce viděl, ale byl tak zesláblý, že nemohl volat. Až za pár dní našli jeho tělo ležící v mělkém hrobě, který si podle pověsti Cadieux sám vyhrabal, a březovou kůru, na níž napsal svůj příběh vlastní krví.
Francouzští Lesní běžci zpívali původně staré francouzské písně, balada Petit Rocher o umírajícím traperovi Cadieux byla prý první původní kanadskou traperskou písní.

Tenhle příběh i s notami písně Petit Rocher jsem našel ve fantastické knize Canada’s Story in Song, kterou jsem někdy v 70. letech vyhrabal z depozitáře pražské Městské knihovny. Když jsme později dali dohromady kapelu Paběrky, přemýšleli jsme, čím zaujmout, abychom mohli natočit desku (to bylo ještě v 80. letech a moci natočit LP bylo velmi, velmi těžké). Marko dostal spásný nápad, že krásné a zcela neznámé kanadské lidovky – to tu ještě nebylo a mohlo by to schvalovače na Pantonu obměkčit. Začali jsme tedy překládat, textovat a aranžovat, ta kniha (kterou jsme si znovu půjčili a okopírovali) byla pro nás opravdovým zlatým dolem. Deska Od Yukonu k Ontariu nakonec vyšla v roce 1991 a příběhy dalekého severu dodnes rozechvívají naše struny nejen na nástrojích, ale i ty vnitřní.

Čiksika

Foto: Mišelin T.O. Paběrky. Ilustrace: Robert Griffing
Úprava: Šlápi T.O. Brdský dobráci

Předchozí Písničky na víkend:

ZÁŘÍ (Miki Ryvola)

PSÍ ŽIVOT (Paběrky)

KARABINA (T.E. Band)

BLÁZNŮM PÁR (Falešná karta)

HEJNO VRAN (Wabi Ryvola, zpívá Miki Ryvola)

OSADO, NASHLEDANOU (Jiří Vašíček)

BAREVNÝ STÍNY (Hoboes)

HOBO (Hoboes)

ZÁTOKA (Greenhorns)

PRVNÍ ZIMNÍ SNÍH (Marien - Magison)

ZŮSTAŇ (Béďa Šedifka)

MERLIN SONG (Volné sdružení pana Brabence)

JENOFÉFA (Kapitán Kid)

PROKLETÁ VŮNĚ HOR (Wabi Ryvola)

OSLAVKA (F.T. Prim)

TUNEL JMÉNEM ČAS (Miki Ryvola)

TELEGRAPH ROAD (Druhá tráva)

ŘÍKAL MI BRÁCHO (Hop Trop)

LOUČENÍ (Marien - Magison)

ZEMĚ TŘÍ SLUNCÍ (Miki a Wabi Ryvola)

MYSLÍM JEN NA VÍKEND (Podobni zvěři)

ELITNÍ JEDNOTKA (Karabina)

PROČ BY SE TULÁK BÁL & ČESAČŮ BAVLNY BÁL (Verumka)

SPÍME PODOBNI ZVĚŘI (Podobni zvěři)

JARNÍ KURÝR (Miki Ryvola)

ZATRACENEJ ŽIVOT (Greenhorns)

MALÁ LOO (Scarabeus)

PRO WABIHO (Béďa Šedifka)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
416101021
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Windy
Už se na Marka a Paběrky těším, až si je zde u nás v Hlinským poslechnu naživo při Hubertově country festivalu... :-)