Písnička na víkend: POSLEDNÍ PÍSEŇ - ANY TIME (Miki Ryvola - Happy Lawson)

Většina trempů tuhle klasiku zná. I v Mikiho zpěvníku je uveden název originální skladby - ANY TIME. Ale kdo je autorem hudby, bylo vždy záhadou... A už není!
Nejdříve si pusťme POSLEDNÍ PÍSEŇ se slovy Mikiho Ryvoly. Jde o záběr z filmu Dobrodružství šesti trampů, kde se brzo k ránu skupina Hoboes loučí u táborového ohně.
A po ní následuje ANY TIME a to v podání Eddyho Arnolda a tohle video opravdu stojí za shlédnutí. Miki Ryvola se svým textem k melodii ANY TIME, nejen interpretačním, ale i tvůrčím způsobem zařadil do reprezentativní sestavy amerických interpretů tohoto songu napsaného v roce 1921.
Vše je zakončeno skoro detektivním článkem Pedra z bratislavského Pekaringa o hledání původního autora.
Hezký poslech!

Poslední píseň

Anytime

Any time. Zdroj:  FacebookPo autorovi piesne Any Time som pátral kvôli registrácii na slovenskej SOZA nášho prvého oficiálneho CD Pohoda v roku 2010, kde sa Poslední píseň nachádza s Mikiho textom. Už vtedy som zistil, že autorom hudby nie je Dizzy Gillespie, ale Herbert Happy Lawson. Pieseň zložil už v roku 1921a nahral ju (myslím na ukulele) prvýkrát oficiálne v roku 1924 - to si pamätám, lebo v tom istom roku v októbri sa bežal aj prvý ročník Košického maratónu, najstaršieho v Európe. Tento rok je vlastne 90. výročie Košického maratónu aj prvého záznamu piesne Any Time.. . Potom ju ešte Lawson zaznamenal aj v roku 1925. Už vtedy som čítal na nejakej americkej stránke, ktorá bola neskôr stiahnutá, že pieseň upadla takmer do zabudnutia a po II. svetovej vojne ju zaregistrovali vydavatelia Zeke Clements a Carl Weber, čím ju vlastne Lawsonovi ukradli. Spieval a preslávil ju od roku 1946 Eddy Arnold. Neskôr Eddie Fisher, spomínaný Dizzy Gillespie ju hrával na trubku a naspieval ju aj Elvis Pressley, ale všetci už bez priznania autorských práv pôvodnému autorovi.
Miki mi spomínal, že keď s Nezmarmi natáčali Poslední píseň nebol ešte internet a domnievali sa, že autorské práva patria Dizzymu Gillespiemu. Poslali teda slušne žiadosť do nejakej agentúry v USA, ktorá ho údajne zastupovala o súhlas s natočením. Z agentúry prišla odpoveď, že po uhradení určitej čiastky v USD súhlasia. Pre istotu to teda zaplatili, ale už žiadnu odpoveď ani potvrdenie prijatia platby nedostali. Pesničku však s kľudnejším svedomím natočili. Kde skončili doláre je otázka..
Na našom CD Pohoda je teda po takmer 90 rokoch historicky prvý raz správne uvedený a zaregistrovaný slovenskou SOZA skutočný autor Happy Lawson. V tomto máme svetové prvenstvo. Určite si to Lawson zaslúži.
Zároveň nebyť Mikiho a jeho textu, určite by v našich dvoch republikách ľudia vrátane mňa pieseň Any time nikdy neobjavili. Každá loď má niekde prístav a aj vlajku vpredu a vzadu. Každý pekný trampský večer má tiež Vlajku na začiatku a na konci. Tou vlajkou na konci je často práve Any Time s Mikiho textom.

Peter Benča - Pedro & Petr Náhlík - Vokoun & Michael Antony - Tony

Miki Ryvola na vandru kdesi ve slovenských horách.
Fotografie byla přefocena z kroniky T.O. Zlatý klíč

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
14101417
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Cimbura
Ahoj!

Ten úplně vlevo, vedle Mikiho, co je ho jen půlka vidět, to je slavnej pistolník Pade. Tutově!

:cool:
Boko
"Kde skončili doláre je otázka..." :-D

Pekne Pedro.