Písnička na víkend: NEBE JE PLNÉ KONÍ (Vojta Kiďák Tomáško)

Zpívaná u vínečkaJednoho letního dne jsem u řeky potkal partu trempíků. Dvě otřískané kytary, nové písničky, vůně hořících větví… Byl to osud. Byl to osud s vekým O. Od té chvíle byly pro mne soboty ve znamení sbalené deky do staré americké torny zvané ueska a laciné kytary , na kterou jsem si vydělal o prázdninové brigádě. Bylo mi čtrnáct a kousek, a svět mi otevíral pan Foglar a jeho Rychlé Šípy, úžasný pan Hemingway a Jack London, Karel May a Mark Twain, četl jsem vše, co se mi dostalo do rukou. A příběhy jejich hrdinů z dalekých zemí jsem prožíval s partou trempů v lesních campech Krušných hor i v tiché nádheře Jeseníků. Moje Ontário byl malý lom u Tatrovic a stejně jako Amazonka, mi do snů zpívala špinavá řeka Ohře. Jižní kříž nikdy nemohl být krásnější, než Velký vůz v červencové noci na Pasece snů. Těch potlachů, těch písní. Těch kamarádů, kteří podali ešus s horkým čajem, do kterého padaly jiskřičky táboráků. Jsem ti vděčný Osude.

Vojta Kiďák Tomáško

Nejznámější písničkou Kiďáka je bezesporu Toulavej, nicméně i písnička Nebe je plné koní patří mezi ty známé a dost často hrané u ohňů - nejčastěji u ohňů k ránu uhasínajících - a je tomu tak dobře, protože je to hezká písnička. Sice nesedíme u dohasínajícího plápoláčku, ale pomrkávajícího monitoru, nicméně a možná právě přesto, je dobré si tuto píseň pustit. Video bylo natočeno na Kiďákově koncertu v Balbínově poetické kavárně v roce 2009 a její autorkem je Belinka.

Vojta Kiďák Tomáško

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
121012316
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Slávka Pašková
skvělé písničky skvělý interpret jen kdyby bylo více Kiďáků Díky moc