Písnička na víkend: KRÁLOVNA Z DUNDRUM BAY

Jako písničku na víkend jsem tentokrát vybral jednu od Honzy Nedvěda - známou "Královnu z Dundrum bay" a to hlavně proto, že jsem k ní úplně náhodou objevil jednu zajímavost. Písnička je totiž notoricky známá a to jak mezi fandy, tak i mezi těmi, kteří písně Honzy Nedvěda příliš nemusí. Najdete ji na CD Balady. Málokdo už ale ví, co si představit pod tím "Dundrum bay". Já jsem to donedávna taky nevěděl, ale nedávno jsem na to úplnou náhodou přišel.

Napřed ale samotná písnička:

Pro zajímavost ještě uvádím kousek textu v psané podobě:

Honza Nedvěd - Královna z Dundrum Bay

Kdo ji prvně zřel,
ten k ní zahořel,
možná obdivem, možná víc.
Její ladný krok, její oblý bok,
nejhezčí ze všech krasavic.
Já šel na statek, hned si o ni řek,
tu chci mít, pane, tu mi dej.
Divný jméno má,
každý z nás ji zná jako Královnu z Dundrum Bay.

Dundrum castle

No a co že to je ta Dundrum bay? Jak již název napovídá, jde o zátoku v distriktu Newcastle, na severovýchodě Irska. Zátoka i blízké město Dundrum jsou pojmenovány podle krásného stejnojmenného středověkého hradu, který se tyčí na kopci nad městem a zátokou. Tedy dnes už je to spíš jen větší zřícenina. Na tuto spojitost jsem přišel úplnou náhodou, když jsem se loni těmito končinami toulal a když jsem spatřil název hradu a města, tak mi to hned docvaklo.

Dundrum castleDundrum castle - Hrad leží na severovýchodě Irska u stejnojmenného města a také mořské zátoky, tedy Dundrum Bay.

Ať už tedy tuto písničku máte rádi nebo ne, tak jsem si říkal, že vás třeba tato doplňková informace bude zajímat. No a pokud náhodou budete mít cestu do Irska, tak si návštěvu Dundrum castle rozhodně nenechte ujít, protože tento hrad opravdu stojí za vidění a to nejen kvůli zmíněné známé písničce.

Michal Kupsa (Kapsa) - T.O. Mňouci (Brno) + Sa-Jó (Brno)

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
522131811
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Milouš Košvanec
The Irish Rovers mají také pěknou verzi.
Slim
Ti Ortodoxové jsou šťavnatější,ale Nedvědům je,zase,rozumět.Bohužel,patřím ke generaci,postižené jazykovou invaliditou...
Exod
František mě nenadchnul, zato Srbové ano! Orthodox Celts: https://www.youtube.com/watch?v=HEt2XdN_TbQ .
Michal Kupsa - Kapsa
Moc pěkná verze, díky za link. Jinak mě šlo spíš o tu zajímavost ohledně toho Dundrum bay.
Sandy Nosek
Na albu "BALADY" ji nezpívá Honza, ale František Nedvěd a text na irskou lidovku napsal (jako všechny ostatní na tomto CD bez udání autorizace původního textu) Dušan Vančura. Hudební aranž je hodně, hodně podobná přejaté písni Star Of The County Down z alba "IRISH HEARTBEAT" od Van Morrisona & THE CHIEFTAINS, které vydalo v roce 1988 firma Caledonia Prod. Ltd. Na albu Balady Bří Nedvědů a spol. jsou z Van Morrisonova alba ještě písně Raglan Road, Zelený ráj = Irish Heartbeat, Mlha nad kanálem = Tá Mo Chleamhnas Déanta.

Písničky na víkend mě každý pátek potěší. Přeji příjemně a užitečně prožitý čas. Sandy
Michal Kupsa - Kapsa
Díky za doplnění informací.