Písnička na víkend: ELITNÍ JEDNOTKA (Karabina)

ČičaMálokdy se stane, aby byly vytvořeny najednou hned dva výborné klipy k jedné písni. Slimovi z Brna se povedlo obojí. Ocenil jsem kvalitu prvního klipu, vytvořeného s použitím záběrů z akčního filmu, což se v případě písně ELITNÍ JEDNOTKA nabízí samo a velmi se pobavil při shlédnutí klipu druhého, neboť jde o parodii…
Hlášky jako například „TŘI ZATČENÍ TRAMPOVÉ A KOLEM SAMEJ MILICIONÁŘ! ZMLÁTILI ŠERIFA! DEJTE JIM VRTULNÍK JAKO MINULE HORKÝMU. SORRY, PŮJČIL SI HO FRANTA NEDVĚD“ - mě opravdu dostaly.
Přijmi proto oba klipy s tím, že link na video s parodií najdeš společně s pochvalou od Jordána.
Navíc mi to nedalo, když už je tady taková hezká nadílka a požádal jsem autora písně Čiču, aby do Trampského magazínu napsal, jak písnička Elitní jednotka vlastně vznikla.
Nuže tedy:

Každá písnička bývá složena na základě nějakého podnětu nebo nápadu. Písničku „Elitní jednotka“ jsem napsal pod dojmem z filmu „Umírání za dlouhého dne“. Ten film jsem viděl někdy kolem roku 1970 a zanechal na mě neskutečný dojem. Je to psychologické drama tří elitních anglických výsadkářů na území obsazeném Němci. Děj a rozuzlení toho filmu bylo mrazivým zážitkem a výpovědí o někdy zbytečném umírání lidí ve válečném konfliktu.
Své elitní jednotky měly a mají všechny vyspělé státy. Někdy jsou použity k cílům potřebným, jindy jsou zneužity k cílům opačným. A to je někdy paradoxem úhlu pohledu dvou stran.
Písničku „Elitní jednotka“ jsem složil asi před 25-ti léty a pak jsme ji s Karabinou nazpívali. Ten děj se neváže přímo k tomu filmu – rozvinul jsem to trochu jinak. Ale ten podnět byl asi z toho neskutečně výtečného filmu.
No a když Slimák nedávno zavolal, že by na to udělal klip, tak jsem vůbec neváhal a souhlasil, protože tyhle vojenské věci jsou jeho parketou.
Čiča

Odkaz na parodii videoklipu ELITNÍ JEDNOTKA najdeš ZDE!

Příjemnou zábavu přeju!
A ještě slíbená Jordánova pochvala této parodie:

Trampské klipy a já.
Co jsem zatím spatřil na svém PC, mě nijak nerozjásalo. Trampské písničky zpracované do klipů působí poměrně hodně popisně, až nudně a hlavně postrádají sebemenší pokus o humor, tedy aspoň ty, co jsem prozatím uzřel. Chápu, že je dělají nadšení amatéři s omezenými technickými možnostmi, ale o to spíš bych očekával neotřelý přístup a nadsázku.
Proto, když mě přišel tenhle skvost s Elitní jednotkou králíků, vzbudil u mě bezuzdné nadšení a dlouhotrvající záchvat smíchu. Je škoda, že asi nebude úplně srozumitelný všem, ale pro ty, co znají interprety, tedy Karabinu a její jednotlivé členy blíže, mohu zaručit stejné účinky na vnitřní orgány, tedy aspoň na bránici. Ale hlavně je dobře, že někdo vykročil z té šedi a nudy trampských klipů a ukázal, že se umíme i sami sobě zasmát.

P.S. Mám to uložený a kdykoli si potřebuji spravit blbou náladu, okamžitě ordinuji. Díky Ti doktore Slime.
Kamarádu Slimovi, redakci i Vám všem čtenářům Trampského magazínu veselý den přeje Jordán

Tony

Karabina na potlachu u příležitosti čtyřicátého výročí osady.
Foto: White Sally

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
2210201917
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Pavel Skoba Martinek
Sranda, nadsázka, parádní ukázka toho, jak je národ trampský kreativně svůj.
Slimák posunul laťku a ukázal nové obzory.
Elitní jednotka je elitně dokonale rozchechtávací právě tam, kde to má být k zasmání. Souhlas s Jordánem a dík Slimákovi. Skoba
Jiří Vobora
Pro Lišáka.
V části klipu ,kde se střílí, stříká krev a zní píseň Elitní jednotka , se samozřejmě už není čemu smát. Ostatně dost pochybuji, že se tomu taky někdo směje. Dotčená část , kterou jsem shledal natolik zábavnou , že jsem si dovolil o ní napsat ,je samozřejmě ta overtura. No a taky jsem upozornil , že pro některé to nebude dost srozumitelné , když osobně neznají aktéry. To jen na vysvětlenou . Myslel jsem naivně ,že normální lidé pochopí , co je k smíchu a co už ne , ale jak je vidět , pochopili to jenom ti nenormální , no aspoň někdo .
Jordán
Robert Švoma
Nelze než blahopřát k opravdu vyvedenému klipu i parodii.Dlouho jsem se tak nepobavil.Plný souhlas i s Jordánovým hodnocením.Naopak Páka Lišák by se měl nad sebou zamyslet,když nerozumí čurině.Trošku pomatené borec.
Ještě víc takových videí.Bocman.:-D
Boko
"Své elitní jednotky měly a mají všechny vyspělé státy. Někdy jsou použity k cílům potřebným, jindy jsou zneužity k cílům opačným. A to je někdy paradoxem úhlu pohledu dvou stran."
Pekne jsi to Cico napsal. Vlastne jsem ani nevedel, ze impulsem k pisni byl jeden z mych nejoblibenejsich valecnych filmu (potazmo kniha). Dik za pisen.
Pája Lišák
Nejde používat k humoru něco jiného než mrtvoly, střílení, násilí a to dokonce takhle realisticky ztvárněné? Po shlédnutí je mi naopak hodně smutno a dost trapně. Zcela vážně. Jste fakt divní lidé pokud se tomuhle smějete. :-(
Luďka Janková
Líbí se mně takové písničky.