Písnička na víkend: ĎÁBLOVO STÁDO (Waldemar Matuška / Rudolf Cortéz)

Stále je čas novoročního předcevzetí a tak kromě toho úplně prvního: „Auu, už budu pít pouze Kolalokovu limonádu, alkohol již nikdy!“, lze s první letošní Písničkou na víkend přidat třeba ještě tohle:

„Svou duši hříchů uvaruj a ďáblu odpírej
Bys nemusel pak po smrti se věčně věků štvát
A nekonečnou oblohou to stádo s námi hnát”

Text k písni Ďáblovo stádo (Starý honák krav) napsal Jiří Brdečka (autor knihy, později divadelní hry a nakonec filmu Limonádový Joe), hudbu složil ve 30-tých letech minulého století Stan Jones (originál se jmenuje Ghost riders on the sky). U nás písničku proslavil zpěvák Rudolf Cortéz a o něco později i Waldemar Matuška.
V současnosti ji připomněl Wabi Daňek, který podle ní dokonce nazval svoji doprovodnou sestavu muzikantů a muzikantek.
Píseň, která původně byla písní v jakési hollywoodské předválečné kovbojce, se u nás stala nedílnou součástí mnoha trampských slezin a potlachů…

Tony

První Ďáblovo stádo je od Waldemara Matušky v podobě výborného klipu od Krbiho. Druhé video je samozřejmě taktéž s Ďáblovým stádem, ale od Rudolfa Cortéze (nahráno v roce 1965) a při vší úctě k WM a Wabimu Daňkovi si myslím, že jde o nejlepší nazpívání této písně. Doporučuji proto postupně pustit obě videa.

Ďáblovo stádo

Všech 60 předchozích Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
3228520
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Šporák
Zuzka Lonská a Kratochvíl naspievali ,,Po nekonečnej prérii sa kauboj túlaval..." - pekné hlasy
...spievali sme text (koniec) - počkejtte chlapci honácký chci s vámi letět v dál/ když ho našli mrtvého ještě se usmíval (text niekde mám)
Pavel
Tak spojitost s When Johnny Comes Marching Home (mimochodem vyzváněcí melodie na mém telefonu) mi dost uniká jak po obsahové tak hudební stránce.

Ghost Riders je moje hodně oblíbená píseň a někde bych měl mít založené CD, kde je několik desítek verzí. Poměrně zajímavá je verze od skupiny Barbuloj neboli Vousáči nazpívaná v esperantu.
Gringo
Abych nebyl jen negativní a jen nekritizoval, tak bych přidal tento odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=Kt5Vv97v5g8
Je to relativně nové zpracování a pochází z filmu Blues Brothers 2000, což je komedie o bluesové kapele. V této části je manažer přihlásí na bluegrassový festival. Ale mně se to provedení i ta vizuální stránka fakt líbí.
Boko
Vtipne je Pavle to, ze prvni ji stihl nazpivat na desku a zaplnit hitparady Burl Ives ;-)
https://archive.org/details/Burl-Ives-11-20
Boko
Ahoj D\´Ady,
Podle toho co se pise o pisni zde:
http://goo.gl/9rblBt
tak je inspirovana jinou a to \"When Johnny Comes Marching Home\", ktera je casove prislusna minimalne k valce Severu s Jihem.
https://www.youtube.com/watch?v=T3k8H_9SjoM

Verim, ze kdyby se jednalo o pisnicku starsi a nebo neautorskou, jeste by to pri jeji slave v USA uz odhalili ;-)

Namet teoreticky mohl cerpat z americkych a evropskych legend, viz. napr. zde:
http://esoterx.com/2012/12/09/ghost-riders-in-the-sky-the-wild-hunt-and-the-eternal-stampede/
http://en.wikipedia.org/wiki/Wild_Hunt
Pavel
Souhlasím s názorem, co zde napsal Boko a Gringo. Když jsem o projektu Ďáblovo stádo slyšel, byl jsem zvědavý. Ještě, že jsem si toto CD nekoupil!

Co se historie písně Ghost Riders in the Sky týče, tak jsem se vždy setkal s rokem vzniku 1948. Tohle je asi ona první nahrávka přímo od autora:
https://www.youtube.com/watch?v=eqFBE6vZ1i4
DAdy
v odkaze spominanom Bokom sa pise, ze Stan Jones to \"hodil na papír\" v r.1948, i ked sa pribeh viaze k s pomienkam z roku 1926. Neviem teda, odkial pochadza zmienka v tomto texte, ze \"hudbu složil ve 30-tých letech\"...
Na druhej strane - Pekelník vo svojom texte na Trampnete http://www.trampnet.sk/hudba/jipijajej/jipijajej.htm pise, ze Jokes k nej napisal slovenske slova uz v r.1946
?????????
Boko
Budiz tento zpevak (WD) proklet za kazdou pisen co prezpival a nebo nechal prezpivat. Kdo slysel napriklad jeho "The Streets Of Laredo" a nebo "Hejno vran", vi o cem se pise :D

Pisnicku nazpival na desku v r. 65 jeste i Karel Hala a rozhodne take dobre.

Povidani o vzniku pisne najdete v cestine zde:
http://magazinuni.cz/hudba/pribehy-pisni/ghost-riders-in-the-sky/

Originalni verze "Ghost Riders In The Sky" od Stana Jonese.
https://www.youtube.com/watch?v=j2klh2cTa_Q
Gringo
Hudební sluch takřka nemám a zpívat rozhodně neumím, ale myslím si, že poslední počiny Wabiho Daňka a Ďáblova stády si zaslouží ledaccos, ale má úcta to rozhodně nebude.