Písnička na víkend: BEDNA VOD WHISKY TROCHU JINAK (Hajcman Brno)

Kdo by neznal tuhle základní píseň táborových ohňů. Mnozí z nás se s ní setkali již v raném dětství. Bedna vod whisky je dílem Mikiho Ryvoly a pochází z roku 1968. Dnes si ale notoricky známou skladbu představíme trošku jinak.

Hraje kapela Hajcman z Brna. Uskupení je to poměrně nové – spolu fungují od roku 2013, ale hudebníci jsou to již ostřílení. Kapela vznikla původně za účelem interpretací málo známých, polozapomenutých či dokonce nehraných písní Kapitána Kida.

Kapela Hajcman.
Zleva: Švorcák, Tomáš, Lipo a Kamil.

Hajcman hraje ve složení:
Martin „Švorcák“ Škrobák - kytara, banjo, ukulele, zpěv
Tomáš „Lipo“ Martiník – mandolína, zpěv
Tomáš Juřena – dobro, zpěv
Kamil Mazálek – basa, zpěv

Martin „Švorcák“ Škrobák se s Kapitánem Kidem kamarádil, hudebně spolupracoval a podařilo se mu dát dohromady spoustu písní, které autor nikdy nevydal a ani je běžně nehrál. Proto vznikl nápad na poskládání kapely, jež by tyto krásné songy dostala mezi lidí, aby nezůstaly v propadlišti dějin.
Repertoár mají samozřejmě široký, nehrají jen Kidovky a třeba se dočkáme i vlastní tvorby.

Uskupení je to veselé

Pojetí dnešní Písničky na víkend je swingové, konkrétně v rytmu Sweet Georgia Brown. Ostatně takto se na Brněnsku při některých příležitostech opravdu hrává, hlavně mezi jazzovými nadšenci.
Například po sobotním potlachu následuje nedělní dopoledne, kdy takhle člověk leze ze spacáku a kytaroví nezmaři už ladí a tvrdí, že kdyby nebylo jazzové dopoledne, to by nám Rolf teda pěkně dal...!
(Rolf – Vladimír Staněk – milovník swingu, legenda trampské muziky, mimo jiné dvorní skladatel Příboje, se kterým i hrával)

Linda

Záznam pochází z 10. ročníku festivalu OtrokoviC-MajFest 2013. Takže přejeme příjemný poslech!

Všech 51 předcházejících Písniček na víkend najdeš ZDE!

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
7421716
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Samo
Název originální písně na kterou to hrají?!
Slim
No a aby Wabi nebyl tam nahoře smutnej, tak do Sweet Georgia Brown lze zakomponovat i Velikonoce lampáře Tonyho.;-)
Keny
No já nevím. V podstatě mi to přišlo jako kdybych vzal libovolný song Banjo bandu Ivana Mládka a na něj narouboval text písničky "Pec nám spadla" 8-/ Nejspíš to ale bude tím, že mám původní melodii Bedny od whisky až příliš zažranou v hlavě.
Švorcák
Ahoj kamarádi a milý posluchači !!!!
Co se Bedny týče, jde o takový hudební fórek, který jsme spontálně vysypali z rukávu jako přídavek na tom skvělém festiválku v Otrokovicích - autorem tohoto prima nápadu je údajně Martin Drobek Švejda z T.O.ROZA .
Přeji hezký víkend a vandr bez deště !!!
Švorcák