MOBILNÍ TRAMPSKÉ MUZEUM o tomto víkendu na Výstavišti v Brně

Ve čtvrtek 16. ledna 2014 bude v Brně na Výstavišti slavnostně otevřena celostátní výstava REGIONTOUR, kde bude stejně jako loni instalována expozice Mobilního trampského muzea.
Letos bude výstava Mobilního trampského muzea na REGIONTOUR v termínu 16. až 19. ledna 2014 (denně od 9:00 do 18:00 hodin). Na výše uvedené trampské výstavě bude k vidění řada zajímavých expozic. Celá expozice Mobilního trampského muzea je vystavována na ploše asi 200 m2, ale zde se bude vystavovat jen na ploše 50 m2. Mobilní trampské muzeum patří pod skupinu Kamarádi Festivalu trampských písní.
Pro veřejnost je uvedená výstava otevřena jen tři dny a to od pátku 17. ledna do neděle 19. ledna.
I taková plocha výstavy dává dobrou šanci ukázat to podstatné ze současného trampského hnutí a také z její bohaté historie.
Výběru trampských exponátů a jejich přípravě pro vystavení veřejnosti se věnuje skupina trampů, tzv. Brněnská rada trampského muzea. Oblasti trampského hnutí, které výstava může návštěvníkům představit: písničkáři, řezbáři a malíři; jídlo a pití; pohlednice a dopisnice; dýmky; sport; oblečení; literatura a časopisy; odznaky a razítka; osadní kroniky; cancáky; zvadla; totem; osadní vlajky; domovenky (rukávové nášivky); hudební nástroje; kalendáře atd.
Výstava ukazuje v podstatě život trampů v současné době a přibližuje tak trampské hnutí široké veřejnosti. Pro zájemce budou k prodeji trampské odznaky a pohlednice.
Návštěvníkům Mobilního trampského muzea se tak naskytne zcela výjimečná příležitost nahlédnout jak do současného trampingu, tak i do jeho bohaté, skoro sto let staré historie. Muzeum je obvykle vystavováno na trampských akcích, výstava pro širokou veřejnost je velmi ojedinělá. Nenechte si proto takovou nevšední příležitost ujít.
Současný tramping je možno charakterizovat tak, že jeho podstata zůstává stejná jako při jeho vzniku skoro před sto lety. Je to hnutí, které je typické láskou a návratem k přírodě, častým pobytem v přírodě spojeným s tábořením, sdružování kamarádek a kamarádů všech věkových kategorií do tzv. trampských osad. Hnutí je rovněž typické opravdovým a dlouholetým kamarádstvím a vzájemnou pomocí a podporou jeden druhému, písničkami, trampskými zvyky a obyčeji.
Zcela zvláštním rysem trampingu je skutečnost, že tramping nebyl nikdy organizovaným hnutím, ale je hnutím lidovým a spontánním, bez psaných směrnic nebo stanov. Tramping se od svého vzniku kolem roku 1918 řídí pouze nepsanými trampskými zákony, zvyky a obyčeji.

Otakar J. Mika - Bizon
sheriff osady T.O. Full Moon (Úplněk)

Zároveň můžeš shlédnout dobře zpracované Sallyho video o tom, jak to na Výstavišti v expozici Trampského mobilního muzea vypadalo v loňském roce, jehož součástí je i televizní reportáž zde natočená:

Článek zvoucí na výstavu Trampského mobilního muzea z víkendového vydání Práva.
Pro větší velikost klikni na fotku.

A takto vypadala loňská expozice Trampského mobilního muzea

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
152011116
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Tento článek zatím nikdo nekomentoval.