Charlie Fleisleber - zapomenutý trampský písničkář (1921 – 1989)

Kdo to byl Charlie? Písničkář, kreslíř a písmák. A také kluk po uši zamilovaný do staré Berounky. Byl zvláštní. Měl rád ženy a proto se nikdy neoženil. V sobě nosil jakési světlo. Kam vstoupil, tam rozdával pohodu a k ní kopec srandy. Charlie byl rozeným humoristou a tramp tělem i duší. Trochu bohém, někdy i samotář a výborný kamarád.
Charlie jezdil celý život na milovanou Berounku. Nikdy si nepořídil vlastní chatu a nikdy nezůstal trvale na některé osadě. Na svých oblíbených místech spával pod širákem, nanejvýš pod stanovou plachtou. Samozřejmě, že tu a tam mu některý kamarád vnutil přístřeší na své chatě. Inklinoval k Údolí Děsu. Často se totiž na jeho kresbičkách objevuje znak osady. Tak jsem se vyptával a zjistil, že tam ho nějak příliš neznali. A neznali ho i jinde v chatových osadách. Odpověď na tuto skutečnost je zřejmě jednoduchá. I když Charlieho písně byly oblíbené u trampského národa v celé republice, on se k tomu nikdy nepřiznal. Nechtěl se stát trampskou hvězdou, které v každé hospodě dělají hned místo a už vůbec nechtěl zasednout mezi tehdejší trampskou elitu, na útercích „U Kalendů“. O to více ho měli rádi mladí čundráci na Berounce. Stejně jako oni měl ruksak, kytaru a nebe nad hlavou.
Pavla Brožková Brochesová, neúnavná trampská organizátorka, kronikářka K.T.O. a vdova po Němci zavražděném brdském trampu „Brochesovi“, sepsala kdysi samizdatovou brožůrku s názvem: „Trampská srdce v písni“. V té brožurce najdete kdekoho. Pavla v dobrém úmyslu mezi trampské písničkáře zapletla dokonce i operetní „kýčaře“ z třicátých let. Nedávno jsem v té brožurce hledal něco o Charlie Fleisleberovi. Myslíte, že jsem něco našel? Samozřejmě, že nenašel! Charlie zřejmě málo docházel na večery K.T.O. a nedával se fotografovat se slavnými trampy. Pavla ho prostě neměla na očích, jinak by v té brožurce musel být zapsán zlatým písmem.
V padesátých letech se Charlie Fleisleber velice často objevoval na slezinách ve smíchovské hospodě „U Tučků“. Sem chodíval i jeho současník „Algi Škach“ a tehdá velice známý Tonda Koukal s manželkou Andělou. Pestrou společnost mnohdy doplňovala i Eva Olmerová, která, jak známo zbožňovala trampské písničky i trampy samotné.
K Tučkům ovšem chodili hlavně mladší trampové a Charlie se tu cítil jako doma. Tady se hrála do omrzení Charlieho „Ruská bajka“, tady možná mělo premiéru „Dvacet vrubů“. Charlie byl známý tím, že hrával a zpíval své písně vždy trochu jinak. Pověstná tím byla jeho píseň „Co děláš holčičko“, kterou on sám hrával v tónině H dur, což je u trampské písně nevídané. Charlie neznal noty a tak stoprocentně věrohodné zůstaly jen texty jeho písní. Nad pozdějšími notovými zápisy se můžeme jenom dohadovat, jestli to tak Charlie opravdu hrál?
Charlie Fleisleber nám zanechal mnoho písní, které se dodnes hrají a zůstala po něm i řada úsměvných parodií na známé melodie. Parodie na známou českou polku, kde se zpívalo „v jedné masně nával byl, prodával se krokodýl, dvě kila za kačku, šlo to jako na dračku“ se stala celonárodním hitem padesátých let.
Trampové tenkrát mydlili havajské písně od Kučerovy skupiny. Nic jiného k poslouchání nebylo. Charlie ale přispěchal s českou verzí a tak se místo „Dukekahana moku“ zpívalo: „Dupe po kanapi a napila se moku“. Mohli bychom citovat dál a dál, ale vraťme se raději k Charlieho písním. Možná některé z nich znáte, aniž byste tušili odkud pocházejí. Vyjmenuji pouze ty nejznámější: „Ruská bajka“, „Co děláš holčičko“, „Osadou zní stará píseň“ (všechny najdeš k poslechu na konci článku), „Stříbrným údolím“, „Johnyho kobyla“, „Trosečník“, „Až půjdeš kolem hřbitova“, „Květ sakury“ a další. Tou nejkrásnější je „Berounka“ z roku 1957. Snad to není ani píseň, spíš bych jí nazval Charlieho osobním vyznáním.
Pokud bychom někdy v budoucnu měřili opravdovost trampských písní, asi by jich dost a dokonce i z těch, které se dneska pilně prozpěvují, propadlo sítem. Dám krk na to, že písničky Charlieho Fleislebera by i v nejpřísnější zkoušce obstály. Tak ať nám u od ohňů a na slezinách dělají radost dál.

Charlie Fleisleber druhý zleva, vedle Jendy Kordy

Památeční foto před zapálením ohně. Charlie Fleisleber třetí stojící zleva. Vedle něho stojí Standa Bílý, autor Anglické soboty.

2x kresba: Charlie Fleisleber

-------------------------------------------------------------------------------------

A na závěr pro poslech ještě tři písničky Charlieho písničky:

Ruská bajka

Co děláš holčičko

Osadou zní stará píseň

Váš komentář k článku

Pište prosím jen komentáře, kterými se vyjadřujete k tématu. Políčka označená červenou hvězdičkou jsou povinná a bez jejich vyplnění nebude Váš text uložen v databázi. viz nápověda


*
*
92118138
*
:-) :-D :-| :-( ;-) ;-D :cool:
Ringo
Tohle jsem si rád přečetl. O Charliem jsem četl poprvé asi před 25 lety. Písničku V jedné masně znám už 50 let, ještě z táborů. A tvrdím, že Charlieho text je mnohem lepší než původní.....
Boko
Dobry Jordane, hned bys mohl spolupracovat se Saturninem a dedeckem v jejich kancelari ;-)

Dik za clanek, autorstvi pisni me prekvapilo.
Jordán
Ahoj,
ten druhý zleva na první fotografii vedle J.Kordy,nebude určitě dotyčný,protože na ostatních fotografiích se už nevyskytuje,spíš bych to typnul na prvního zprava a ostatně Jenda Korda je taky troch mimo mísu ,protože vedle druhého zleva sedí Pepa"Buřt"Braun.
Tak se mějte Jordán
bowline
ahoj,kdo je na fotce jenda korda? diky bowline